Przeskocz do treści

Twoja agroturystyka Kaszuby

Agroturystyka Kaszuby to naprawdę wspaniałe doświadczenie podróży, nie jako turysta, ale jako prawdziwe zanurzenie w lokalnym życiu i kulturze. Czas wolny od pracy przeznaczony jest na osobisty czas wolny - umożliwiając zdobycie nowego języka, nadrobienie zaległych list czytania, nauczenie się gotowania potraw etnicznych i odkrywanie świata na uboczu. Kochając żywność ekologiczną, wspaniałą rozrywkę na świeżym powietrzu, podróże i kulturę, wiedziałem, jak tylko przeczytałem artykuł o agroturystyce Kaszuby w moim lokalnym biuletynie kooperacyjnym, że agroturystyka Kaszuby miała zamiar znaleźć się na szczycie mojej listy wiader.

We wrześniu 2010 r., gdy mój plecak wypełniony był wytrzymałymi ubraniami, aparatami fotograficznymi, czasopismami i książkami podróżnymi, rozpocząłem trzymiesięczną podróż po wzgórzach regionu kaszubskiego, aby spróbować swoich sił w zagospodarowaniu Kaszub. Moje pierwsze doświadczenie w miejscu jakim jest agroturystyka Kaszuby doprowadziło do codziennych obowiązków zawodowych, takich jak: zbieranie i przycinanie winorośli, podlewanie ziół i kwiatów wokół domu, prasowanie pościeli na agroturystykę w deszczowe dni, zgrabianie migdałów z gałęzi i zbieranie dzikich grzybów z lasu. Dzienne obowiązki były zawsze dzielone na poranne i popołudniowe zmiany. Poranne obowiązki zostały zatrzymane przez wielki rodzinny lunch na świeżym powietrzu, składający się z wielu dań przyrządzonych prosto z ogrodu, przygotowanych przez wszystkich członków rodziny, serwowanych na wielu talerzach, popijanych czerwonym winem i uzupełnionych espresso i sjestą . Zmierzch przyniósł zamknięcie popołudniowej pracy, podczas której wrócił do domu, aby podlać ogród warzywny, zebrać więcej z dobrodziejstw ogrodu i po raz kolejny gotować razem i cieszyć się rodzinnym, wielodaniowym obiadem, który zakończył się serwowanym w czerwonym winie królikiem.

Moje pierwsze gospodarstwo przedstawiło mi winorośle, święto zbiorów, piwnicę i proces produkcji wina, a także toskańską kuchnię i tradycje rodzinne. Nie ma nic bardziej niesamowitego niż zbieranie jedzenia z jego źródła i jedzenie go! Nie wspominając o jedzeniu, kiedy jest gotowe do spożycia - nie wybierane z wyprzedzeniem, wysyłane ciężarówkami i dojrzewające na blatach kuchennych.